Dat durf ik echt niet!

Ik wil het wel doen, maar....

Een paar jaar geleden werd ik gevraagd een presentatie te geven over keramiek in Denemarken.
En daar kwamen ze, binnen een paar minuten, al die stemmetjes die me weg proberen te houden van dat wat ik ontzettend graag wil, maar ook oh zo eng vind.

  • dat kan je niet, je engels is niet goed genoeg
  • wat weet jij nu van dat onderwerp
  • je gaat staan hakkelen
  • ...... en zo waren er nog een heleboel

Wat doe je nu in zo'n geval?
Je kunt het niet doen, gewoon nee zeggen op de vraag. Of er zelfs een smoes voor verzinnen (ik ben bezet in die periode), want toegeven dat je het niet durft is ook weer zo wat.
Ik heb op dat punt gestaan, maar ik heb ja gezegd.

Of je kunt er ja tegen zeggen, maar dan wel meteen een training gaan volgen om te leren presenteren, te leren hoe je je ademhaling rustig houdt, uren in de boeken of op internet door te brengen om toch maar alle kennis binnen boord te halen, je ontzettend goed voor te bereiden met een, natuurlijk uitmuntende, PowerPoint presentatie.
Ik heb me inderdaad goed voorbereid door in de boeken te duiken en een PowerPoint presentatie te maken. Maar niet eindeloos en niet tot in de perfectie.

Al die voorbereidingen zijn natuurlijk nuttig. Niets mis met goed voorbereiden, met te leren presenteren etc. Ontzettend hulpvol zelfs.

Maar het zijn ook strategieën. Strategieën om dat ongemak, dat spannende gevoel, wellicht zelfs de angst van het niet durven niet te hoeven voelen, te onderdrukken.

En elk gevoel dat je onderdrukt, in een zijkamertje weg zet, wil uitbreken. Want dat gevoel wil je iets duidelijk maken. En als het niet gehoord wordt jengelt het verder.
Het gevoel vraagt je aandacht, vraagt er gewoon even te mogen zijn. Zonder oordeel erover, wiegend, zoals je bij een huilende baby zou doen. Daarmee erkennend dat je dat voelt, niets meer en niets minder.
En wanneer je dat doet, ....en tegelijkertijd blijft doorademen...., merk je al heel snel dat dat ongemakkelijke gevoel, die spanning, die angst wat afneemt.

En kun je doen wat je ontzettend graag doet, laat je je er niet door remmen.

Die presentatie in Denemarken heb ik gegeven. En ik vond het spannend, liet dat gebeuren.
Het ging niet vlekkeloos, maar niemand viel erover, het leverde me zelfs een volgende presentatie in Delhi op.
En ik genoot, ik had het gewoon gedaan, hoe spannend en eng ik het ook vond.

Hoe is dat bij jou? Durf je het gevoel te voelen en doen wat je wilt doen? Of stop je het gevoel weg onder vermijding of strategieën?