December, een heerlijke maand. Toch?

Of slaat de stress juist extra toe?

 

We kijken er elke keer weer naar uit. Die gezellige decembermaand. Uitbundig met vele lichtjes het huis en de tuin versieren. Het kerstdiner voorbereiden en op zoek naar persoonlijke kadootjes voor je geliefden. Uitzien naar een gezellig samenzijn met familie of vrienden.

 

Maar dan slaat de stress toe. We weten niet meer wat we het eerst of het laatst moeten doen. Hebben een helpende hand nodig om alles voor elkaar te krijgen en allerlei overwegingen om die niet te vragen.

En al lang voor de verwachte gezellige dagen zijn we doodmoe en gestrest. Hebben er al helemaal geen zin meer in. Het uitzoeken van kerstgerechten, het vinden van dat ene kadootje waarvan je weet dat het je vriendin zo blij maakt, zorgen er alleen maar voor dat de druk toeneemt.

 

Hoe komt het toch dat ons dat elke keer weer overkomt? Dat de dagelijkse hectiek, laat staan een feestmaand, ons geen ontspannen en gezellig gevoel geeft? Dat de stress, de onrust alleen maar oploopt en we al moe aan de dingen beginnen? Waardoor we er helemaal niet meer van genieten.

 

Eigenlijk is dat iets wat ons gewoon overkomt. Een automatische reactie door ons alarmsysteem, wat nog stamt uit de oertijd. We zijn constant alert op alles wat er om ons heen gebeurt en mogelijk mis kan gaan. Heel handig wanneer er een vrachtwagen op je af dendert en je waarschuwt om opzij te springen. Maar ons alarmsysteem reageert op dezelfde manier ook op onze gedachten. Gedachten over wat er allemaal mis kan gaan of ooit mis is gegaan. Dit soort gedachten zorgen ervoor dat we meteen in de AAN-stand schieten: ons lichaam reageert met het aanspannen van spieren en onze bloeddruk, polsslag en ademhaling gaan omhoog.

 

Op zich is dat niet erg. We zijn in de AAN-stand juist ook alert, gefocust en productief. Maar het wordt een probleem wanneer we in die AAN-stand blijven en het een chronische stand wordt. Onze gedachten lopen vast, we gaan piekeren en ons lichaam put zich uit door die verhoogde stand. 

 

Wat is dan de oplossing? 

We zullen op zoek moeten naar onze UIT-knop om die regelmatig actief in te drukken en daarmee ons brein en lichaam een herstelmoment te geven. 

Waar zit die UIT-knop is dan natuurlijk de vraag. Dat is voor iedereen verschillend. Eenieder heeft de knop op een andere plek zitten en een andere manier van uitzetten. Dit is afhankelijk van onze ontstaansgeschiedenis, van alles wat wij in ons leven hebben meegemaakt. 

 

Er zijn een tweetal algemene uitgangspunten die de UIT-knop kunnen bedienen. 

Het ene is stiltemomentjes voor je brein inzetten. Dat doe je door even compleet alleen met je aandacht in dit moment te zijn en niet bezig te zijn met wat er gisteren gebeurde, met waar je je rot over voelt of met al die dingen die je de komende tijd moet gaan doen of bang voor bent. Fijn is om daar momentjes en technieken voor te vinden die specifiek voor jou gaan werken, zodat het ook geen moeite kost om die in je dagelijks leven in te passen. 

Het andere is op zoek gaan naar jouw eigen patronen waardoor je elke keer weer in dezelfde soort situaties terechtkomt. Inzicht laat je zien hoe dat gebeurt en geeft ruimte om er vanuit een ander gezichtspunt naar te kijken om daarmee meer mogelijkheden te hebben op een andere manier met situaties om te gaan. Waardoor je veel meer rust en balans ervaart en de dagelijkse hectiek veel minder impact op je heeft.

 

In de training “Rust in je Leven” gaan we, met behulp van creatieve technieken, op ontdekkingstocht naar jouw patronen en de stiltemomentjes die voor jou gaan werken. 

Omdat ik ook jou een leven in rust en balans gun. 

In januari start de eerstkomende training. 

Wil je meedoen? Tot 31 december 2018 geldt nog een vroegboek korting van 50 euro.