Je weet wel wat je niet (meer) wilt, maar wat wil je wel?

Over het algemeen weten we heel goed wat we niet willen. Of zitten we in een situatie waarin we ons niet prettig voelen. Maar hoe we daaruit moeten komen weten we niet. Of we weten dat eigenlijk wel, maar vinden het te eng om dat daadwerkelijk te gaan doen.

 

Niet vreemd dat we weten wat we niet willen: onze gedachten focussen zich meer op wat niet goed loopt dan op wat wel goed loopt. Dat stamt nog uit onze oertijd waarin het nodig was om te zien waar gevaar dreigt om te kunnen overleven. En deze negatieve focus overheerst nog steeds in ons denken.

Daarnaast groeien we op in een gezin, binnen een familie, worden we gevormd door onze schooltijd en onze cultuur. En we nemen deze regels over in ons leven. En ‘vergeten’ daarbij voor een groot deel wat we zelf waardevol vinden. We zetten dat aan de kant om te doen wat ons te doen staat, wat ons geleerd is om te doen.

 

Op een gegeven moment in ons leven gaat dat knagen. We leven voort, maar voelen ons op bepaalde gebieden in ons leven niet echt gelukkig. Zouden het daar anders willen. 

Hoe her-ontdekken we wat we echt willen, dat wat maakt dat we ons waardevol voelen?

 

Hoe pakken we dit aan?

Een eerste stap is op zoek gaan naar de gebieden in je leven die voor jou belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan familie, hobby’s, sociaal leven, educatie, werk, ouderschap etc. Ga vervolgens na of je daar de afgelopen weken ook daadwerkelijk energie in hebt gestopt. Of heb je dat juist meer in de gebieden gedaan die voor jou eigenlijk wat minder belangrijk zijn?

Wees eerlijk naar jezelf: waar word jij echt blij van, waar ga jij van sprankelen? En zou je daar dan niet wat meer energie in willen steken?