Piekeren, je zorgen maken. Kost het jou ook je nachtrust?

Piekeren, aldoor dezelfde cirkeltjes lopen in je hoofd, doe je om een oplossing te vinden voor een probleem wat speelt in je leven. Denk aan een probleem met een collega, een familielid, met je kinderen, over ziekte of bijv. over een stuk werk dat je moet opleveren. 

Het lastige is dat ons brein bij probleemoplossing geneigd is zich te richten op alles wat mis kan gaan. Ons brein wil ons behoeden voor mislukkingen, waardoor de meeste piekergedachten de vorm hebben van ‘wat als…..’. 

Daar kan ons brein heel lang mee bezig zijn, het is enorm creatief in het bedenken van wat er allemaal mis kan gaan. Van de ene ‘wat als’ kom je op de volgende ‘wat als’. En zo blijf je maar in een cirkel om dat oorspronkelijke probleem heen denken.

Helaas brengt dat voortdurende piekeren je niet tot de oplossing van je probleem, het geeft je eigenlijk alleen een tijdelijke oplossing voor dat wat mogelijk mis kan gaan. Tot de volgende ‘wat als’ opkomt en je weer op zoek gaat voor de oplossing van daarvan.

Waarmee je blijft piekeren. Je kunt je gedachten niet meer stopzetten. En omdat je hoofd vol zit met die gedachten vergeet je van alles, word je onrustig of geïrriteerd en kost het je je nachtrust. 

 

Hoe kun je er wat aan doen?

Er zijn twee sporen die kunnen helpen bij het loskomen van piekeren, afhankelijk van het soort probleem. 

Bij problemen die niet op te lossen zijn, zoals een ernstige ziekte of het verlies van je werk, gaat het om te leren accepteren dat de realiteit is zoals hij is. 

Bij problemen waar wel een oplossing voor te vinden is gaat het om te leren wat afstand te nemen van de gedachten en gevoelens die bij het probleem horen en daadwerkelijk actie te gaan ondernemen. 

Beide sporen zijn te leren, daar zijn diverse handvaten voor.