Genieten van Kerst en Nieuwjaar

December. de een geniet ervan de ander ziet er enorm tegenop. Hoe is dat bij jou? Heb je er al zin in?

De gezelligheid van alle kerstversieringen, de mensen om je heen, de kerstborrels op je werk of bij je sportclub, heerlijk, ontspannen en feestelijk.

 

En tegelijkertijd komt dat in een periode dat je het al druk hebt. Er moet nog zoveel afgerond worden op het werk en de met al die voorbereidingen voor het kerstdiner loopt je hoofd om.

Een tweestrijd in je hoofd: zin in en tegelijkertijd ervan weg willen.  

 

Hoe houdt je het nu een beetje rustig in dat hoofd?

Neem een paar keer per dag even een rustmomentje. Een paar minuten maar. En in die paar minuten ga je niet zitten om een oplossing te vinden voor die druk van alles wat er ligt. Je gaat even helemaal niets doen, ook niet met je brein. 

 

Hoe doe je dat? Door in die minuten alleen met je zintuigen bezig te zijn, dus je let op wat je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt. En met voelen bedoel ik de wind in je haren, je voeten op de grond, de warmte van de beker koffie in je handen. Het gaat hier niet om je emoties.

Je observeert, je geeft er geen mening over. Ik voel de rand van mijn glas. Ik hoor de vogel fluiten. Ik zie de bladeren bewegen. Ik voel de kou in mijn handen. Ik ruik de geur van het brood. Verder niet. Dat geeft even die rust die het brein nodig heeft om de dag weer verder aan te kunnen. Door dat momentje van rust komt er weer helderheid en voel je je iets minder gejaagd.

Probeer het maar.

 

En merk je op dat je gedachten weer in een cirkel rond gaan met "ik heb het zo verschrikkelijk druk" schep dan wat ruimte tot die gedachte. Ruimte waardoor jezelf ook even ruimte voelt en het je net iets minder aanvliegt.

Die ruimte schep je door als het ware die gedachte even wat verder weg te zetten waardoor je hem kunt observeren. Vervolgens breidt je de zin uit "ik heb de gedachte dat ik het zo verschrikkelijk druk heb".

 

Probeer maar eens. Zeg de gedachte die je dwarszit maar eens hardop en merk op waar je in je lijf de spanning voelt die bij die gedachte opgewekt wordt. Lukt dat?

En nu zeg je tegen jezelf dezelfde zin met ervoor "ik heb de gedachte dat.........". Merk je het verschil in je lichaam?

Die ruimte maakt dat wat voor je ligt net wat minder impact op je heeft, waardoor je het gemakkelijker en met wat meer rust op kunt pakken.

Hoe vaker je dit oefent, hoe meer profijt je ervan hebt.

 

Fijne dagen!